HUBOL

05.03.2018 Index.hr
[trim length=”250″]

Postignut dogovor oko novog Kolektivnog ugovora u zdravstvu – doktori bez prava glasa

PREDSTAVNICI vlade i sindikata postigli su dogovor o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora za djelatnike u zdravstvu na godinu dana, a razina materijalnih i ostalih prava ostaje na razini dosadašnjeg KU.

No, ono što je najvažnije u cijeloj priči je da liječnici nisu mogli pregovarati u svoje ime, već su o njihovim pravima odlučivale i ostale struke kao što su medicinske sestre, tehničari kao i svi zaposleni u sustavu zdravstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predsjednici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara te Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske odlučili su tako i o pravima liječnika.

Nakon što su danas parafirali tekst usuglašenog Kolektivnog ugovora, isti će biti upućen vladi u proceduru prihvaćanja.

Ugovor na 12 mjeseci

"Predstojeći period od 12 mjeseci ostavlja dovoljno vremena da se iznađe rješenje za uključivanje liječnika u pregovore o budućem Kolektivnom ugovoru", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, liječnici po sada važećem Zakonu o reprezentativnosti ne mogu sudjelovati u pregovorima za Kolektivni ugovor u zdravstvu.

Liječnici su s razlogom bijesni jer o njihovim uvjetima rada opet odlučuju osobe koje nisu liječnici.

Naime, za vrijeme Milanovićeve vlade, sredinom 2014. na snagu je stupio Zakon o reprezentativnosti prema kojem nijedan sindikat ne može biti reprezentativan ako ne sadrži 20 posto ukupnih zaposlenika određene struke.

"Hrvatski liječnički sindikat ostao je bez prava za sudjelovanje u pregovorima jer u članstvu nema 20 posto liječnika. Naime, Hrvatska ima oko 12.000 liječnika, a u sindikatu ih je oko 3000. I sad imamo situaciju da za 12.000 radno sposobnih liječnika pregovara Sindikat zdravstva i socijalne skrbi u kojem se nalaze i portiri, čistačice i čistači, kuhari...

Nitko iz vlade nije pokrenuo izmjenu tog Zakona tako da se i mi liječnici možemo izboriti sami za svoja prava.

Tražili smo i još uvijek tražimo od vlade, Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada da nešto poduzmu kako bi se to promijenilo. Ili će mijenjati taj zakon ili neka donesu poseban Zakon o liječnicima koji će regulirati naš rad, prema uzoru na Zakon o sucima", rekla je za Index Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Kaže kako je liječnički posao specifičan te da zaslužuje definiran granski Kolektivni ugovor.

"Nama je u interesu da se uvede red jer se jedino tako mogu definirati uvjeti rada liječnika, kako dežuramo, koliko smo plaćeni, koja su nam prava i obaveze", rekla je Ada Barić.

Tragedija je, kaže, da ne mogu pregovarati s vladom, nego da o njima odlučuje druga struka. A istovremeno se Hrvatska suočava s masovnim iseljavanjem liječnika koji većinom odlaze zbog boljih uvjeta rada, manjeg broja prekovremenih, a ako već i rade prekovremeno, onda im se oni uredno plaćaju.

[/trim] Link

HUBOL

30.01.2018 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

HUBOL o dopisu ministarstva zdravstva: “Kontaminirani su sudski procesi koji su tijeku”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić privukao je pozornost javnosti dopisom koji je uputio ministru pravosuđa od kojeg je zatražio rješenje za neujednačenu sudsku praksu u sporovima liječnika protiv bolnica.

VEZANI ČLANCI
Zlatko Hasanbegović (Foto: Pixell)
"Intelektualno nedonošče koje će svatko tumačiti po svom": Ministri podijeljeni oko ZDS-a, Hasanbegović kritičan
Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ministri se malo dopisivali: Bošnjaković otkrio što je odgovorio Kujundžiću na pismo koje je izazvalo lavinu reakcija
Oporba smatra da se radi o pritisku na pravosuđe, zbog čega traže ministrovu ostavku, dok on na nju ni ne pomišlja.

Ministra pravosuđa Dražen Bošnjaković u Dnevniku Nove TV osvrnuo se na dopis koji je prvi objavio Telegram rekavši da ne predstavlja pritisak na sudsku vlast, već dopisivanje između izvršne vlasti.

Na cijelu situaciju priopćenjem su reagirali iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

"Dopis je na neki način reakcija Ministra zdravstva na 30-tak pravomoćnih presuda u korist liječnika, koji su tužili bolnice za krivo obračunate prekovremene sate, a s tim velikim problemom Hrvatska udruga bolničkih liječnika je nedavno upoznala javnost. Iz teksta se iščitava pokušaj utjecaja na Ministra pravosuđa kako bi isti izvan ustavnih ovlasti izvršio pritisak na sudbenu vlast Republike Hrvatske. U tekstu Ministar zdravstva 'želi ukazati na različitu praksu županijskih sudova koji na temelju istih činjeničnih okolnosti donose potpuno oprečne sudske presude te zauzimaju različita pravna shvaćanja na isto materijalno-pravno pitanje' zbog čega želi 'ukazati na neophodnost ujednačavanja sudske prakse', jer 'zauzimanjem pravnog stajališta pojedinih sudova dolazi do ozbiljnog proširivanja i povećanja materijalnih prava radnika koja nisu kao takva ugovorena Kolektivnim ugovorom, što u konačnici dovodi do bitnog povećanja financijskih sredstva za provedbu tih odredbi'. Osim toga navodi kako 'različita tumačenja drugostupanjskih sudova dovode do pravne nesigurnosti te potencijalno velikog financijskog tereta za zdravstveni sustav.'", navode iz HUBOL-a te nastavljaju:

"Hrvatska udruga bolničkih liječnika ističe potrebu usuglašavanja sudske prakse na način da se neovisnost sudbene vlasti očituje donošenjem odluka na osnovu činjenica i dokaza iznesenih u sudskim postupcima, a ne zbog neustavnog pritiska izvršne na sudbenu vlast. Osim toga ističemo, kako je prema podacima s kojima raspolaže Hrvatska udruga bolničkih liječnika, u potpunosti krivo kalibriran centralni obračun plaća tzv. COP, zbog čega se ne radi samo o krivom obračunu prekovremenih sati nego i o krivom izračunu osnovne plaće sukladno člancima 47. i 51. važećeg Kolektivnog ugovora!

Dodatno ističemo kako bi bilo kakav utjecaj Ministra pravosuđa na sudsku praksu bio u potpunosti neprimjeren, a osim toga i opasan neustavni presedan uplitanja izvršne u sudbenu vlast čime bi bile narušene osnovne ustavne odrednice Republike Hrvatske", poručili su.

Dodali su kako od mjerodavnih institucija zahtijevaju da se "provedu sve potrebne mjere kako bi se ovakva neustavna praksa u budućnosti spriječila".

Mišljenja su da su navedenim postupcima određenoj mjeri nepovratno kontaminirani sudski procesi koji su tijeku ili se tek spremaju.

"Stoga će HUBOL s posebnom pozornošću pratiti njihove ishode na pojedinim sudovima kako bi se cijela hrvatska javnost uvjerila da doista nije došlo do protuustavnog i protuzakonitog utjecaja na neovisnost sudstva", zaključili su.

[/trim] Link

HUBOL

16.12.2016 Politika Plus
[trim length=”250″]

Dezinformiranje i pritisak tekstovima o nepravomoćnim presudama specijalistima

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u petak je izrazila zabrinutost zbog medijskih članaka o nepravomoćnim presudama u sudskim sporovima između specijalista i bolnica te navodi kako je riječ o dezinformiranju javnosti i vršenju pritiska na pravosudni sustav.

Sramotnom činjenicom ocjenjuju da se u javnosti manipulira podatcima kako su liječnici "dužni" vratiti novac za specijalizaciju koju su pošteno odradili te se time nanosi trajnu i nepopravljivu i liječnicima, a posljedično i bolesnicima.

U javnosti se sustavno plasiraju informacije da su specijalisti "dužni" vratiti novac bolnicama za koje su specijalizirali ako žele prijeći raditi u drugu ustanovu ili nakon završene specijalizacije prekinuti radni odnos iz bilo kojeg drugog razloga, poručuje u priopćenju HUBOL.

[/trim] Link

HUBOL

17.11.2016 Slobodna Dalmacija
[trim length=”250″]

HRVATSKA UDRUGA LIJEČNIKA POSLALA PISMO MINISTRU ZDRAVSTVA Zgroženi smo postupkom ravnatelja zadarske bolnice!

Hrvatska udruga bolničkih liječnika poslala je otvoreno pismo javnosti, ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ostalim zdravstvenim institucijama vezano uz slučaj u zadarskoj bolnici. Priopćenje donosimo u cijelosti:
"Zgroženi sadržajem dopisa ravnatelja jedne županijske bolnice, HUBOL smatra kako je o istome neophodno obavijestiti široku javnost. Radi se o dopisu ravnatelja Opće bolnice Zadar kojim se nalaže svim Pročelnicima službi i Rukovoditeljima odjela da u periodu od 15. prosinca 2016. do 7. siječnja 2017. godine ne dozvoljavaju korištenje godišnjeg odmora specijalizantima koji dežuraju na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.

[/trim] Link

HUBOL

21.10.2016 Večernji list
[trim length=”250″]

Ministar Kujundžić liječnike prozvao neradnicima, HUBOL traži ispriku

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je u petak novom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću čestitku na izboru za ministra, u kojoj izražava nadu u uspješnu suradnju, ali i traži od njega ispriku za izjavu iz predizborne kampanje koju smatra uvredljivom za liječnike

[/trim] Link

HUBOL

17.08.2016 Večernji list
[trim length=”250″]

Otvoreno pismo predsjednici RH: ‘Proglasite liječnike strukom od posebnog interesa, njih se ponižava i omalovažava’

Sramota je što ova država radi svojim intelektualcima...

[/trim] Link

HUBOL

12.08.2016 Večernji list
[trim length=”250″]

‘Suprug pacijentice prijetio nam je dok smo reanimirali muškarca’

HUBOL inzistira da u zakonu stoji da se u slučaju napada na zdravstveno osoblje postupa kao u slučaju
napada na policajce

[/trim] Link

HUBOL

15.02.2016 Index.hr
[trim length=”250″]

HUBOL uz Nakića: “Program 72 sata je besmislena populistička mjera”

IZVRŠNI odbor HUBOL-a (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) odlučio je reagirati povodom ukidanja "Programa 72 sata", kojeg je najavio novi ....

[/trim] Link

HUBOL

15.02.2016 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

‘Bivši ministar zdravlja kaže da je program ’72 sata’ bio učinkovit’, ali realnost je drugačija’

Gošća Dnevnika Nove TV, dopredsjednica Udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit govorila je o problemima u zdravstvu.

[/trim] Link

HUBOL

31.01.2016 Večernji list
[trim length=”250″]

HUBOL traži provjeru postupka izbora Rajka Ostojića za predstojnika Klinike za unutarnje bolesti

HUBOL je zatražio smjenu, reagirajući na izjavu bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je....

[/trim] Link

HUBOL

12.09.2015 Večernji list
[trim length=”250″]

Ada Barić preuzela vođenje HUBOL-a nakon Trpimira Goluže

Predstoji još teži dio pred nama, morat ćemo održati izvrsnost koju smo postavili i još više raditi braneći interese bolničkih liječnika i prava bolesnika te na postizanju društvenog ...

[/trim] Link

HUBOL

01.09.2015 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

ŽESTOKE KRITIKE MINISTRU ‘Novi projekt preduvjet je za kaos’

HUBOL kritizira ministra Sinišu Vargu i projekt otvorenih vrata u bolnicama. S kojim argumentima, pojasnila je u razgovoru s Ivanom Tomić za Dnevnik Nove TV, Ivana Šmit...

[/trim] Link
Go to Top