Danas je novoizabrani zastupnik u Hrvatskom saboru gosp. D.H. javno iznio svoj epidemiološki nalaz koji se odnosi na određivanje mjera nakon rizičnog kontakta s osobom pozitivnom na SARS-CoV-2 virus.
Ovaj slučaj ozbiljan je zbog nekoliko „iznimnih“ činjenica.
Najprije, nalaz iznimno potpisuje ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), epidemiolog koji nije zadužen za obradu slučaja u kojem je ostvaren rizični kontakt. Za obradu ovog slučaja je zadužena i provela ju je epidemiologinja područnog zavoda za javno zdravstvo. Ona je gosp. D.H. prema vlastitoj javnoj izjavi odredila mjeru obavezne samoizolacije.
Sljedeća iznimna činjenica stavlja u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane RH, što je zajamčeno člankom 26. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Naime, ravnatelj HZJZ-a, u suprotnosti s uputama koje je odredio HZJZ, gosp. D.H. nije odredio mjeru obavezne samoizolacije nakon kontakta s osobom pozitivnom na SARS-CoV-2, nego ga upućuje na testiranje i nakon toga odluku o samoizolaciji prepušta samom gosp. D.H. Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gosp. D.H. zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH?
Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći.
HUBOL se od svog osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. To je jedina politika koju zdravstveni sustav treba.
U suprotnom, iznimke od ovih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi.

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/dario-hrebak-ipak-stize-u-sabor-danas-se-opet-idem-testirati-evo-sto-mi-je-napisao-capak-15009775