Cijenjene kolegice i kolege,
predstavnici liječničkih organizacija odazvali su se pozivu predsjednika Skupštine Međimurske županije na sjednicu održanu 21.svibnja 2020. godine zbog točke u kojoj je predviđena rasprava o zaključcima skupštinskog Odbora za zdravstvo, koji su izglasani na sjednici odbora održanoj 28.veljače 2020.godine, a odnose se na Županijsku bolnicu Čakovec. Pozvani su predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Čakovec, predsjednica Dubravka Kapun,dr.med., Hrvatskog liječničkog sindikata – Podružnice Čakovec, predsjednica Selma Pernar, dr.med., Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koordinatorica za Županijsku bolnicu Čakovec, dr.sc.Ana Jurin Martić, dr.med. i Hrvatske liječničke komore – Povjerenstva Međimurske županije, predsjednik prim.dr.sc.Ivan Žokalj, dr.med.
Predstavnici liječničkih organizacija nazočili su dijelu sjednice županijske Skupštine isključivo kao nestranačke osobe, ne sudjelujući u političkim raspravama, a držeći se djelokruga rada organizacija koje predstavljaju. Predstavnice/i liječnica/ka govorili su o problematici organizacije svakodnevnog rada u bolnici zbog intervencija ravnatelja u rasporede rada liječnika, slanju na korištenje godišnjeg odmora tijekom posebnog načina rada bolnice zbog epidemije bolesti COVID-19, o temama koje su bitne liječnicima za njihov svakodnevni rad, a tiču se i njihovih prava kao zaposlenika. Prethodno su probleme o kojima su izvijestili vijećnike, sukladno uobičajenoj praksi i zakonskim propisima, pokušali više puta riješiti unutar bolnice, no nakon što nisu naišli na pomake u rješavanju prethodno spomenutih problema, obratili su se predstavnicima osnivača ustanove, tijelima Međimurske županije. Obraćanje vijećnicima županijske skupštine, kao najvišeg predstavničkog tijela Međimurske županije, je posljednje što je predstavnicima liječnika preostalo u pokušajima rješavanja problema kroz institucije u županiji. Predstavnici liječničkih organizacija nisu ulazili u rasprave vijećnika o zahtjevima za smjenu ravnatelja bolnice, niti predsjednice Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec, a nisu niti raspravljali o poslovanju bolnice, jer to ne spada u ovlasti organizacija koje zastupaju. Unatoč neugodnostima kojima su bili izvrgnuti tijekom trajanja sjednice te komentarima u lokalnim i državnim medijima nakon sjednice, predstavnici liječničkih organizacija ostaju odlučni zastupati interese liječništva u Međimurskoj županiji, ističući svoju neutralnost u međustranačkim nadmetanjima.
Predstavnici liječničkih organizacija namjeravaju i nadalje kontinuirano podsjećati sve izabrane predstavnike građanki i građana u tijelima županijske vlasti na ovlasti, obaveze i odgovornosti županije u organizaciji sustava zdravstvene zaštite, podsjećati na prava i obveze liječnika kojima postojeći zakoni u Republici Hrvatskoj dodjeljuju glavnu odgovornost u našem zdravstvenom sustavu.
Predstavnici liječničkih organizacija ostaju otvoreni za argumentirani dijalog ravnopravnih sudionika s predstavnicima uprave bolnice i Međimurske županije, kao osnivača bolnice, vođen unutar tijela bolnice u duhu poštivanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti i uvažavanja različitosti i odgovornosti pojedinih sudionika dijaloga o problematici svakodnevnog rada liječnica/ka u Županijskoj bolnici Čakovec.

U Čakovcu, 25.svibnja 2020.godine.

S poštovanjem
Za HLK: prim.dr.sc. Ivan Žokalj, dr.med., predsjednik Povjerenstva Međimurske županije

Za HLZ: Dubravka Kapun, dr.med., predsjednik HLZ Podružnice Čakovec

Za HLS: Selma Pernar, dr.med., predsjednik HLS Podružnice Čakovec