Poštovani gospodine ministre Šprlje,

iako smo Vam u nekoliko navrata pisali, nismo odustali i pod cijenu da nam ni ovaj put ne odgovorite. Sada smo potaknuti događajem u kojemu je alkoholizirani neimenovani muškarac osoblju objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OB Zadar prijetio bombom, a nakon čega je, kako prenose mediji, protiv počinitelja podnijeta samo prekršajna prijava.

Kao što Vam je od ranije poznato, u više smo Vam navrata predložili promjenu Kaznenog zakona, na način, da se u 87. stavku 3. iza riječi „samouprave“ dodaju riječi „službenik u javnim službama“ te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi „službenika u javnim službama“. Također smo u više navrata tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama. Što je iz gore navedenog primjera jasno vidljivo da se sustavno ne provodi, u čemu leži prvenstveno Vaša odgovornost.

Unatoč činjenici da su agresija i prijetnje poprimile svakodnevni ritam, svekolika javnost se nad navedenim incidentima zgraža kada oni dospiju do medija, no trenutak kratko traje, nasilnik vrlo brzo bude pušten na slobodu s minimalnom ili gotovo nikakvom kaznom, a nadležne institucije ne čine apsolutno ništa kako bi se tome stalo na kraj. Kako kazne nema, niti je bilo koja državna institucija poradila na zaustavljanju ovakvog opasnog obrasca ponašanja u javnost gotovo da se otvoreno šalje poruka kako je ovakvo postupanje prema medicinskim djelatnicima prihvatljivo. Upravo se u toj činjenici, poštovani gospodine ministre, nalazi prvenstveno Vaša odgovornost.

Uporno ignoriranje naših upozorenja o nedostatku čak i minimalne sigurnosti u medicinskim objektima vrlo brzo bi moglo rezultirati i težim stradavanjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, čak i sa smrtnim ishodom jer prijetnje vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima nisu bezazlene. Zbog čega je uz pravosudni sustav, zakazala i zdravstvena administracija u osiguravanju sigurnog radnog mjesta, posebno u OB Zadar, u kojoj su slični slučajevi učestali.

Zbog svega navedenog liječnici i drugi zdravstveni djelatnici sve češće razmišljaju o odlasku iz zdravstvenog sustava koji se urušava, a nadležne institucije ne pronalaze mehanizme za njegovo očuvanje. Nečuveno i tužno za Hrvatsku! Žalosno i poražavajuće za naše pravosuđe, a sramotno i tragično za sve one koji mogu, ali ne poduzimaju ništa.

 

S poštovanjem,

Izvršni odbor HUBOL-a
hubol.info@hubol.hr
Vlaška 9, Zagreb

U Zagrebu, 19. ožujka 2017. godine