Hrvatska udruga bolničkih liječnika izražava veliku zabrinutost zbog nedavnih medijskih članaka koji se tiču liječnika, “robovlasničkih ugovora” i nepravomoćnih presuda donesenih u korist pojedinih bolnica.

HUBOL neće komentirati nepravomoćne presude, kako one donesene u korist specijalizanata, tako ni one u korist bolnica, jer ni na koji način ne želimo vršiti pritisak na pravosudni sustav Republike Hrvatske i samim time ugrožavati njegovu neovisnost.

Držimo kako se nerazumijevanjem tematike u javnost šire informacije koje nanose trajnu i nepopravljivu štetu liječnicima, a posljedično tome i bolesnicima.

Naime, sustavno se plasiraju informacije kako su liječnici koji su završili specijalizaciju “dužni” vratiti novac bolnicama za koje su specijalizirali ukoliko žele prijeći raditi u drugu ustanovu Republike Hrvatske ili nakon završene specijalizacije prekinuti radni odnos iz bilo kojeg drugog razloga. Novci osigurani za edukaciju liječnika dolaze iz istog mjesta kao i za edukaciju svih drugih zanimanja u Republici Hrvatskoj, a to je proračunski novac. Jedina razlika liječnika u odnosu na ostala zanimanja je ta što su nakon završenog studija primorani ići na specijalizaciju. I tu dolazimo do problema. Sramotna je činjenica da se javnost manipulira podacima kako su liječnici “dužni” vratiti novac za specijalizaciju koju su pošteno odradili. Liječnici za vrijeme trajanja specijalizacije RADE, dakle primaju plaću i ne sjede doma ili u učionici. Odgovorni su za svaki postupak koji naprave nad bolesnikom, dežuraju, imaju pripravnosti i vrlo često nose teret rada pojedinih odjela na svojim leđima. Nigdje u zemljama EU nije zabilježena praksa da se pod izlikom “održivosti” zdravstvenog sustava mlade liječnike prisiljava da vraćaju milijunske iznose bolnicama s kojima su potpisali ugovore. Ako je tome tako, onda tražimo da sva zanimanja u Republici Hrvatskoj vraćaju novce ukoliko prelaze raditi iz jedne ustanove u drugu, bez obzira da li se radi o državnom, javnom ili privatnom sektoru. Tražiti to od liječnika tvrdeći kako je to novac poreznih obveznika i kako su oni školovali liječnike je jednostrana, bezobrazna, opasna i dugoročno devastirajuća, s obzirom da nam ovog časa već nedostaje jedan klinički bolnički centar po broju liječnika koji je otišao na rad u inozemstvo.

Posljednji put javno apeliramo na Ministarstvo zdravstva da hitno donese žurne mjere za ostanak liječnika u Republici Hrvatskoj te da se prekine praksa diskriminacije prema zanimanju koje je svugdje u svijetu jedno od najcjenjenijih.

Ukoliko se i dalje, nakon 3 godine upozoravanja od strane HUBOLa na gorući problem manjka liječnika, ne bude djelovalo, biti ćemo prisiljeni obratiti se Europskoj komisiji. Zdravstvena administracija i predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave, u tom će slučaju bit će izravno odgovorni zbog, u tišini pripremanog, predstojećeg gašenja malih bolnica i nemogućnosti osiguranja kontinuiteta zdravstvene zaštite građanima Republike Hrvatske u malim i slabije razvijenim sredinama. Nadamo se da do toga neće morati doći.                                      

 

S poštovanjem,

Ada Barić Grgurević, predsjednica HUBOL-a
 hubol.info@hubol.hr
Vlaška 9, Zagreb

 

U Zagrebu, 14. prosinca 2016. godine