Ponovo smo svjedoci neprimjerenog javnog istupa poznate osobe na društvenim mrežama koje stvara atmosferu javnog linča liječnika, a temelji se na krajnje neprofesionalnim procjenama liječničke struke i potencijalnoj zloupotrebi zdravstvenog sustava. Prema informacijama s kojima raspolaže HUBOL, a koje je javno na svom Facebook profilu podijelila pacijentica- gospođa Mia Begović, te su ih prenijeli mediji, prilično je jasno kako gospođa Begović nije bila hitni pacijent budući su njene tegobe radi kojih se javila u sustav hitne pomoći trajale 10 dana. Iako je gospođa Begović vjerojatno svjesno zloupotrijebila sustav hitne medicinske pomoći kao nehitni pacijent, te iskoristila kadrovske i infrastrukturne resurse OHBP-a, pružena joj je liječnička pomoć, učinjena obrada, ordinirana joj je terapija, te je dobila upute za daljnje postupanje. Uporno apeliramo na sve javne osobe da budu svjesne izrečene-napisane riječi, a širenjem poluinformacija ili laičkih tumačenja medicinskih postupaka i algoritama koji se koriste pri zbrinjavanju pacijenata nanose veliku štetu svim dionicima zdravstvenog sustava i stvaraju nepotrebno nepovjerenje građana u zdravstveni sustav!
Hubol nije i neće prihvatiti klevetanje liječnika te ćemo na svaki ovakav čin reagirati i pružiti potrebnu stručnu i pravnu pomoć neutemeljeno prozvanim kolegicama i kolegama bolničkim liječnicima.

Vaš HUBOL

MIŠLJENJE SPECIJALISTA HITNE MEDICINE

Neopravdane, javne prozivke liječnika

Dana 27.05.2020.g. gospođa Mia Begović, koristeći vlastiti Facebook profil, prozvala je i javno kritizirala rad liječnice u OHBP KBC Sestre milosrdnice, gdje je pregledana i obrađena zbog bolova u trbuhu. Iznoseći niz subjektivnih dojmova i neistina, navela je puno ime i prezime liječnice čime je direktno ugrozila njezinu privatnost te je izložila javnoj kritici i osudi. S obzirom da je gospođa Begović pregledana i obrađena po svim pravilima struke uz profesionalan, odgovoran i ljubazan pristup svih liječnika tijekom njezinog boravka u prostoru hitnog prijema, nedopustivo je i osuđujuće da bolesnici neopravdano i samovoljno javno kritiziraju rad zdravstvenog osoblja zadirući pritom u njihovu privatnost. Krajnje je vrijeme da se zdravstveni radnici zakonom zaštite od svakog oblika neopravdanih javnih prozivki koje najčešće rezultiraju javnim kritikama i vrijeđanjima koje nitko od nas ne zaslužuje.
Osobito osuđujemo pristrano iznošenje neprovjerenih i neistinitih činjenica putem javnih medija, poput Večernjeg lista i Index hr koji su u ovom slučaju podijelili objavu gospođe Begović na svojim web stranicama i time dodatno izložili našu liječnici javnom linču.
Zanimanje i medijska eksponiranost gospođe Begović ne daju joj za pravo koristiti iste u svrhu vlastite samopromocije iznoseći pritom neistine i zadirući u privatnost nedužnih osoba. Na ovaj način neopravdano se stvara negativan stav široke populacije prema zdravstvenim djelatnicima I cijelom zdravstvenom sustavu što svakako treba spriječiti.

Liječnici OHBP-a