Naime, tvrdimo da bolnice godinama ne evidentiraju, pa posljedično tome niti isplaćuju naknadu za cjelokupni prekovremeni rad, kao niti druge elemente plaće u mjesecima u kojima je blagdan ili drugi neradni dan “padao” na “standardni” radni dan (od ponedjeljka do petka). To je posebno izraženo kod onih koji na blagdan rade noćnu smjenu i plati im se 2 sata blagdana, dok oni koji ne rade dobiju plaćenih 8 sati naknade za blagdan.
Konkretno, ako se uzme mjesec lipanj ove godine kada državni blagdan Tijelova i praznik Dan antifašističke borbe, koji su prema Zakonu o blagdanima neradni dani, padaju četvrtkom, odnosno utorkom, jasno je da mjesec lipanj ima zapravo 20 radnih dana (a ne 22 kako to evidentiraju bolnice) te da mjesečni fond radnih sati (20 x 8 ) iznosi 160, a ne 176. Tako se već godinama ukupni broj sati na mjesečnoj razini povećava što je nepravilno i ruši cijenu radnog sata (primjer za lipanj).
Stoga tražimo zakonitu evidenciju rada i obračun plaće te usklađenje predmetnih odredbi Dodatka KU za zdravstvo sa Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, te tako ispravljanje još jedne nepravde i nezakonitosti u evidenciji rada i obračunu plaće zdravstvenih djelatnika.