HUBOL

05.03.2018 Index.hr
[trim length=”250″]

Postignut dogovor oko novog Kolektivnog ugovora u zdravstvu – doktori bez prava glasa

PREDSTAVNICI vlade i sindikata postigli su dogovor o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora za djelatnike u zdravstvu na godinu dana, a razina materijalnih i ostalih prava ostaje na razini dosadašnjeg KU.

No, ono što je najvažnije u cijeloj priči je da liječnici nisu mogli pregovarati u svoje ime, već su o njihovim pravima odlučivale i ostale struke kao što su medicinske sestre, tehničari kao i svi zaposleni u sustavu zdravstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predsjednici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara te Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske odlučili su tako i o pravima liječnika.

Nakon što su danas parafirali tekst usuglašenog Kolektivnog ugovora, isti će biti upućen vladi u proceduru prihvaćanja.

Ugovor na 12 mjeseci

"Predstojeći period od 12 mjeseci ostavlja dovoljno vremena da se iznađe rješenje za uključivanje liječnika u pregovore o budućem Kolektivnom ugovoru", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, liječnici po sada važećem Zakonu o reprezentativnosti ne mogu sudjelovati u pregovorima za Kolektivni ugovor u zdravstvu.

Liječnici su s razlogom bijesni jer o njihovim uvjetima rada opet odlučuju osobe koje nisu liječnici.

Naime, za vrijeme Milanovićeve vlade, sredinom 2014. na snagu je stupio Zakon o reprezentativnosti prema kojem nijedan sindikat ne može biti reprezentativan ako ne sadrži 20 posto ukupnih zaposlenika određene struke.

"Hrvatski liječnički sindikat ostao je bez prava za sudjelovanje u pregovorima jer u članstvu nema 20 posto liječnika. Naime, Hrvatska ima oko 12.000 liječnika, a u sindikatu ih je oko 3000. I sad imamo situaciju da za 12.000 radno sposobnih liječnika pregovara Sindikat zdravstva i socijalne skrbi u kojem se nalaze i portiri, čistačice i čistači, kuhari...

Nitko iz vlade nije pokrenuo izmjenu tog Zakona tako da se i mi liječnici možemo izboriti sami za svoja prava.

Tražili smo i još uvijek tražimo od vlade, Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada da nešto poduzmu kako bi se to promijenilo. Ili će mijenjati taj zakon ili neka donesu poseban Zakon o liječnicima koji će regulirati naš rad, prema uzoru na Zakon o sucima", rekla je za Index Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Kaže kako je liječnički posao specifičan te da zaslužuje definiran granski Kolektivni ugovor.

"Nama je u interesu da se uvede red jer se jedino tako mogu definirati uvjeti rada liječnika, kako dežuramo, koliko smo plaćeni, koja su nam prava i obaveze", rekla je Ada Barić.

Tragedija je, kaže, da ne mogu pregovarati s vladom, nego da o njima odlučuje druga struka. A istovremeno se Hrvatska suočava s masovnim iseljavanjem liječnika koji većinom odlaze zbog boljih uvjeta rada, manjeg broja prekovremenih, a ako već i rade prekovremeno, onda im se oni uredno plaćaju.

[/trim] Link

Iz zdravstva

03.12.2016 Index.hr
[trim length=”250″]

Prosvjed liječnika specijalizanata protiv “robovlasničkih ugovora”

MLADI liječnici - specijalizanti danas prosvjeduju pred ministarstvom zdravstva protiv "robovlasničkih ugovora o specijalizacijama".
'Zadržimo liječnike u Hrvatskoj', kratka je i jasna poruka koju liječnici s prosvjeda žele uputiti nadležnima da se zaustavi alarmantan odljev liječnika iz hrvatskih bolnica. U moru razloga zbog kojih liječnici, u sve većem broju, donose odluku da svoju hrvatsku adresu zamijene inozemnom, tri su najvažnija - neujednačena praksa određivanja ugovornih obaveza liječnicima u Hrvatskoj i neravnopravan položaj u kom se trenutno nalaze i nepovoljni uvjeti rada mladih liječnika.

[/trim] Link

Iz zdravstva

30.11.2016 Index.hr
[trim length=”250″]

Liječnici spremaju veliki prosvjed: “Ne odlazimo samo zbog plaća!”

"PREMA neslužbenim informacijama, Hrvatsku je, od ulaska u EU do danas, napustilo oko 450 liječnika. Riječ je mlađim ljudima, dobne skupine od 35 do 39 godina, koji su u naponu radne snage Sada se pak bilježi i sve veća tendencija odlaska mladih ljudi koji su netom završili fakultet i položili državni ispit te su na početku staža i karijere koju ne žele više niti započinjati u Hrvatskoj.

Mladi liječnici se više neće željeti ni upuštati u potpisivanje bilo kakvih ugovora po bolnicama, što je znak za uzbunu jer je budućnost hrvatskog zdravstva time u temeljima uzdrmana", kaže za Index Ivana Šmit, dr. med, iz Organizacijskog odbora prosvjednog skupa liječnika koji će se održati u Zagrebu, u subotu, 3. prosinca u simboličnih 5 do 12, ispred zgrade Ministarstva zdravstva, Ksaver 200 a.

[/trim] Link

Iz zdravstva

29.02.2016 Index.hr
[trim length=”250″]

Nema više Hitne za sve: “Pacijent s infarktom bi čekao, dok bi se glasnog s porezotinom odmah

MINISTAR zdravlja Dario Nakić kao prvu reformu koja će se provoditi u zdravstvu najavio je reformu hitne pomoći i ...

[/trim] Link

HUBOL

15.02.2016 Index.hr
[trim length=”250″]

HUBOL uz Nakića: “Program 72 sata je besmislena populistička mjera”

IZVRŠNI odbor HUBOL-a (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) odlučio je reagirati povodom ukidanja "Programa 72 sata", kojeg je najavio novi ....

[/trim] Link

Iz zdravstva

01.07.2015 Index.hr
[trim length=”250″]

Iz Hrvatske odlazi 900 liječnika: “Novac nije razlog zašto odlazimo”

U posljednje dvije godine otkako je Hrvatska pristupila EU čak 900 naših liječnika zatražilo je dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo...

[/trim] Link
Go to Top