Iz zdravstva

10.04.2018 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

Novi potez HZZO-a izazvao oprečne reakcije: “Ovo je samo kap u velikom požaru zvanom liste čekanja!”

Liste čekanja, posebice za magnetsku rezonanciju, nikako se ne smanjuju. U nekim se bolnicama čeka i do dvije godine, zbog čega trpe svi, od pacijenata do cijelog zdravstvenog sustava.

VEZANI ČLANCI
Mirando Mrsić (Foto: Pixell)
"Politika SDP-a prema zdravstvu nepromišljena je, neozbiljna i neučinkovita"
Milan Kujundžić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Kujundžić pere ruke: Odgovoran sam za sve u zdravstvu, ali ne i za pad na ljestvici po kvaliteti i dostupnosti
Jedno od rješenja HZZO je pronašao u dodatnom ugovaranju s privatnim poliklinikama. No je li to dovoljno da se liste konačno smanje?

"Pacijente uopće ne zanima je li to privatni ili javni sektor, oni žele svoju uslugu imati dostupnu, da ne moraju čekati godinu i pol, dvije ili čak više za takvu uslugu", govori Ognjen Bagatin iz Udruge privatnih poliklinika.

"Mi s ovim smanjujemo liste čekanja, što znači da ubrzavamo preglede, ubrzavamo broj učinjenih magnetnih rezonanci", govori ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.
"Tih 5000 je samo kap u velikom požaru zvanom liste čekanja, koja se gasi sa nekoliko kapi. Treba riješiti cijeli sustav javnog zdravstva", govori Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Privatnici poručuju kako opreme ima, ali očito nema političke volje da se ona iskoristi u potpunosti.

Dodaju kako jedan uređaj za magnetsku rezonanciju može snimiti oko 700 postupaka na mjesec, a privatnici dobiju ugovor za tek stotinjak. Stoga poručuju kako će rado svojim kapacitetima pomoći u smanjenju lista čekanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

[/trim] Link

Iz zdravstva

05.03.2018 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

Liječnici ogorčeni: “Spremni smo na sve kako bismo svoja prava ostvarili i sami odlučivali o uvjetima rada”

Liječnici su ogorčeni i najavljuju kako će raditi velike pritiske, dok god ih Vlada ne počne ozbiljno slušati i napokon im dopustiti da sami pregovaraju o svojim uvjetima rada.

3 glasa za i 4 suzdržana, tako se glasovalo o izmjeni Zakona o reprezentativnosti prema kojem liječnici ne mogu sudjelovati u pregovorima za kolektivni ugovor. Iz SDP-a se čak nitko nije ni pojavio na glasovanju. Liječnici su ljutiti i razočarani.

"Riječ ljut je jedna mala sitna riječ kojom bi opisali sve kako se osjećamo. Iskreno, ne znamo što je gore, to da su određeni članovi Odbora za zdravstvo ostali suzdržani ili to da se neki članovi Odbora uopće na toj Sjednici nisu ni pojavili", govori Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

"Ispada da su svi oni koji su završili u saborskim klupama kao zastupnici zaboravili da su liječnici. Zaboravili su na koji način su radili, što znači dežurati, ne spavati, ne biti sa svojom obitelji. I jako sam zbog toga razočarana!" govori Renata Čulinović.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo koja je i predložila amandman za izmjene Zakona, nada se kako na ovome neće cijela priča završiti.

"Dokazali smo zapravo da možda ima naznaka da kad dođe na plenarnu sjednicu Zakon, možda bude od vladajućih volje da se to i promijeni. Liječnici moraju moći pregovarati o uvjetima svoga rada i vladajući su imali dovoljno vremena da to promijene. Sada još uvijek imaju šansu", smatra saborska zastupnica Ines Strenja-Linić.

Liječnici od izmjene Zakona ne odustaju. Vršit će, kažu, pritisak dok god se nešto ne promijeni. Ne isključuju štrajk ili odbijanje prekovremenog rada.

"Sve je moguće! Mislim, situacija vam je danas takva da mi čak ni ne moramo ljude pozivati na to da ne pristaju raditi prekovremeno. Ljudima je dosta, više ne mogu, iscrpljeni su, istrošeni. Sami više prestaju potpisivati suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno", govori Čulinović.

"Štrajk nam je s jedne strane jedino sredstvo kojim mi možemo postići naše ciljeve. S druge strane nam nije drag, zašto što štrajk predstavlja kaos i neorganizaciju", smatra Grgurević.

U ponedjeljak sindikati, među kojima nisu liječnici, parafiraju kolektivni ugovor. Potom ga Vlada treba odobriti.

Liječnici poručuju kako neće mirno čekati, već će sve poduzeti kako bi svoja prava ostvarili i sami odlučivali o uvjetima rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

[/trim] Link

HUBOL

30.01.2018 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

HUBOL o dopisu ministarstva zdravstva: “Kontaminirani su sudski procesi koji su tijeku”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić privukao je pozornost javnosti dopisom koji je uputio ministru pravosuđa od kojeg je zatražio rješenje za neujednačenu sudsku praksu u sporovima liječnika protiv bolnica.

VEZANI ČLANCI
Zlatko Hasanbegović (Foto: Pixell)
"Intelektualno nedonošče koje će svatko tumačiti po svom": Ministri podijeljeni oko ZDS-a, Hasanbegović kritičan
Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ministri se malo dopisivali: Bošnjaković otkrio što je odgovorio Kujundžiću na pismo koje je izazvalo lavinu reakcija
Oporba smatra da se radi o pritisku na pravosuđe, zbog čega traže ministrovu ostavku, dok on na nju ni ne pomišlja.

Ministra pravosuđa Dražen Bošnjaković u Dnevniku Nove TV osvrnuo se na dopis koji je prvi objavio Telegram rekavši da ne predstavlja pritisak na sudsku vlast, već dopisivanje između izvršne vlasti.

Na cijelu situaciju priopćenjem su reagirali iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

"Dopis je na neki način reakcija Ministra zdravstva na 30-tak pravomoćnih presuda u korist liječnika, koji su tužili bolnice za krivo obračunate prekovremene sate, a s tim velikim problemom Hrvatska udruga bolničkih liječnika je nedavno upoznala javnost. Iz teksta se iščitava pokušaj utjecaja na Ministra pravosuđa kako bi isti izvan ustavnih ovlasti izvršio pritisak na sudbenu vlast Republike Hrvatske. U tekstu Ministar zdravstva 'želi ukazati na različitu praksu županijskih sudova koji na temelju istih činjeničnih okolnosti donose potpuno oprečne sudske presude te zauzimaju različita pravna shvaćanja na isto materijalno-pravno pitanje' zbog čega želi 'ukazati na neophodnost ujednačavanja sudske prakse', jer 'zauzimanjem pravnog stajališta pojedinih sudova dolazi do ozbiljnog proširivanja i povećanja materijalnih prava radnika koja nisu kao takva ugovorena Kolektivnim ugovorom, što u konačnici dovodi do bitnog povećanja financijskih sredstva za provedbu tih odredbi'. Osim toga navodi kako 'različita tumačenja drugostupanjskih sudova dovode do pravne nesigurnosti te potencijalno velikog financijskog tereta za zdravstveni sustav.'", navode iz HUBOL-a te nastavljaju:

"Hrvatska udruga bolničkih liječnika ističe potrebu usuglašavanja sudske prakse na način da se neovisnost sudbene vlasti očituje donošenjem odluka na osnovu činjenica i dokaza iznesenih u sudskim postupcima, a ne zbog neustavnog pritiska izvršne na sudbenu vlast. Osim toga ističemo, kako je prema podacima s kojima raspolaže Hrvatska udruga bolničkih liječnika, u potpunosti krivo kalibriran centralni obračun plaća tzv. COP, zbog čega se ne radi samo o krivom obračunu prekovremenih sati nego i o krivom izračunu osnovne plaće sukladno člancima 47. i 51. važećeg Kolektivnog ugovora!

Dodatno ističemo kako bi bilo kakav utjecaj Ministra pravosuđa na sudsku praksu bio u potpunosti neprimjeren, a osim toga i opasan neustavni presedan uplitanja izvršne u sudbenu vlast čime bi bile narušene osnovne ustavne odrednice Republike Hrvatske", poručili su.

Dodali su kako od mjerodavnih institucija zahtijevaju da se "provedu sve potrebne mjere kako bi se ovakva neustavna praksa u budućnosti spriječila".

Mišljenja su da su navedenim postupcima određenoj mjeri nepovratno kontaminirani sudski procesi koji su tijeku ili se tek spremaju.

"Stoga će HUBOL s posebnom pozornošću pratiti njihove ishode na pojedinim sudovima kako bi se cijela hrvatska javnost uvjerila da doista nije došlo do protuustavnog i protuzakonitog utjecaja na neovisnost sudstva", zaključili su.

[/trim] Link

Iz zdravstva

10.08.2017 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

Hrvatski liječnici dovedeni do ruba: Spašavaju živote, ali država im ne da veću plaću

Iako u sustavu zdravstva liječnika nedostaje, plaće su im male, a uvjeti rada loši, Vlada nije imala sluha za njihove povišice.

[/trim] Link

Iz zdravstva

09.08.2017 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

Još jedan hrvatski apsurd: Mjesečno imaju i više od 300 prekovremenih sati, a za to im prijeti kazna

Gotovo svi liječnici u Hrvatskoj rade prekovremeno jer ih nema dovoljno, a pacijentima su dužni pružiti zdravstvenu skrb u svakom trenutku. No, prema Zakonu o radu, ako rade previše za to mogu biti kažnjeni. Liječnici jedino rješenje vide u strukovnom kolektivnom ugovoru.

[/trim] Link

Iz zdravstva

29.07.2017 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

Ministar Kujundžić uvodi sustav kontrole i nagrađivanja liječnika, a oni poručuju – to je nemoguće izvesti

Ministar zdravstva Milan Kujundžić namjerava uvesti sustav kontrole i nagrađivanja najboljih liječnika. Onaj tko bude radio više od norme, dobit će veću plaću. Liječnici i ostali zdravstveni djelatnici ne znaju na koji će se način to mjeriti i tko će to kontrolirati. Poručuju kako i sada rade previše, što pokazuju njihovi prekovremeni sati.

[/trim] Link

HUBOL

15.02.2016 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

‘Bivši ministar zdravlja kaže da je program ’72 sata’ bio učinkovit’, ali realnost je drugačija’

Gošća Dnevnika Nove TV, dopredsjednica Udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit govorila je o problemima u zdravstvu.

[/trim] Link

HUBOL

01.09.2015 Dnevnik.hr
[trim length=”250″]

ŽESTOKE KRITIKE MINISTRU ‘Novi projekt preduvjet je za kaos’

HUBOL kritizira ministra Sinišu Vargu i projekt otvorenih vrata u bolnicama. S kojim argumentima, pojasnila je u razgovoru s Ivanom Tomić za Dnevnik Nove TV, Ivana Šmit...

[/trim] Link
Go to Top