Kako ste mogli čuti i vidjeti iz medija, krenula je velika akcija HLS-a i HLK-a „Hoću raditi zakonito!“

HUBOL u potpunosti podržava Rujansku deklaraciju u kojoj svi tražimo od Vlade RH rješavanje statusa hrvatskih liječnika.

Osnovani smo da bi se borili za radna i sva druga prava bolničkih liječnika, zato vas pozivamo da se priključite akciji.

Cilj akcije je donošenje Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora.

Do tog cilja ćemo doći povlačenjam i uskratom suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno i više od 180 prekovremenih sati godišnje.

Ovom akcijom želimo zdravstvenoj administraciji, ali i javnosti pokazati da održavanje zdravstvenog sustava RH počiva na našem prekovremenom, potplaćenom i preopterećenom radu. Zbog onih o kojima skrbimo, vrijeme je da nas oni koji odlučuju napokon čuju.

Zakonom o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnim kolektivnim ugovorom želimo prekovremenom radu dati zakonski okvir i osigurati da se on adekvatno plaća.

Akcija će trajati 2 mjeseca, a Izjave o povlačenju suglasnosti i radu u skladu sa zakonom će se skupljati kroz prosinac i siječanj. Ta dva mjeseca izjave se neće predavati u kadrovsku službu, već će se arhivirati kod sindikalnih povjerenika i služiti kao instrument uvjeravanja i pritiska na zdravstvenu administraciju i Vladu RH.

Ukoliko Vlada RH ne bude prihvatila zahtjeve liječničkih udruga izjave će biti istodobno urudžbirane u bolnicama u cijeloj državi. Propis nalaže da, nakon predaje, izjave stupaju na snagu za mjesec dana. Dakle, Vlada RH će imati vremena i tih mjesec dana da udovolji našim zahtjevima. Ukoliko se to ni tada ne dogodi, počinjemo raditi u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Kolektivnim ugovorom za zdravstvo.

Nismo zadovoljni statusom, plaćom, uvjetima rada i općenito organizacijom sustava i ne želimo više dopuštati da drugi zaposlenici u sustavu, kojem smo mi nositelji, ugovaraju naša prava, plaće i dodatke, jer ne dijele našu profesionalnu odgovornost.

Postizanje cilja je u našim rukama.

Stoga Vas pozivamo da preuzmete Izjavu „Hoću raditi zakonito“ i svojim potpisom postanete dio zajedničke borbe za boljitak hrvatskog liječništva.

Sad je taj čas.

https://tinyurl.com/vprk672