PULSKA BOLNICA SVE JAČE OSJEĆA MANJAK SPECIJALISTA: Broj operacija prepolovljen, liste čekanja udvostručene

"Umjesto četiri-pet operacijskih sala, zadnja dva tjedna u pulskoj bolnici rade dvije-tri, i to za sve struke unutar Službe za kirurške bolesti. Otkazane su sve korektivne operacije, sav 'hladni' pogon stoji, a obavljaju se samo hitni zahvati, kada dovedu ozlijeđenog i polomljenog pacijenta, kao u ratno doba. Povremeno još funkcionira dnevna kirurgija koja se radi uz lokalnu anesteziju. Ovo nam je ljetni minimum, za vrijeme dok su ljudi na godišnjim odmorima, a ljeto nije ni počelo", kaže nam dr. Rajko Ćelović, predsjednik podružnice Sindikata liječnika u pulskoj bolnici, na pitanje kako se odluka ravnateljstva bolnice da interniste, kirurge i anesteziologe rasporede i na rad u Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) gdje kronično nedostaje kadra, odrazila na operacijski program i liste čekanja, a potom i na zaposlenike.

Dr. Marin Petrinović, čelnik bolničke podružnice HUBOL-a, nacionalne udruge bolničkih liječnika, kaže da je ovaj potez ravnateljstva samo "krpanje", dugoročno neodrživo.

- Idemo s konja na magarca. Stalno nam se povećava opseg posla, specijaliste se degradira jer ih se nakon četiri-pet godina specijalizacije odvaja od njihove struke i šalje na rad u hitnu službu. Hitna je izuzetno naporan i očito nedovoljno plaćen posao. Čitav sustav pogrešno je postavljen, ne možemo pacijenta odbiti kada nije u pitanju hitnoća, a takvima u Njemačkoj naplaćuju i kazne. Što će biti kada dobijemo novu bolnicu koja će imati i više operacijskih sala? Čemu sva ta nova infrastruktura kada nema ljudi?", pita se dr. Petrinović. Anesteziologa je malo, upozorava, tražena su roba u čitavom svijetu i vjerojatno će i oni početi odlaziti. A o njima ovise svi drugi koji rade u operacijskoj sali.

I ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić potvrđuje da su dnevno umjesto četiri sale u funkciji tri, katkada i dvije.

Link 10/05/2018