Postignut dogovor oko novog Kolektivnog ugovora u zdravstvu – doktori bez prava glasa

PREDSTAVNICI vlade i sindikata postigli su dogovor o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora za djelatnike u zdravstvu na godinu dana, a razina materijalnih i ostalih prava ostaje na razini dosadašnjeg KU.

No, ono što je najvažnije u cijeloj priči je da liječnici nisu mogli pregovarati u svoje ime, već su o njihovim pravima odlučivale i ostale struke kao što su medicinske sestre, tehničari kao i svi zaposleni u sustavu zdravstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predsjednici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara te Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske odlučili su tako i o pravima liječnika.

Nakon što su danas parafirali tekst usuglašenog Kolektivnog ugovora, isti će biti upućen vladi u proceduru prihvaćanja.

Ugovor na 12 mjeseci

"Predstojeći period od 12 mjeseci ostavlja dovoljno vremena da se iznađe rješenje za uključivanje liječnika u pregovore o budućem Kolektivnom ugovoru", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, liječnici po sada važećem Zakonu o reprezentativnosti ne mogu sudjelovati u pregovorima za Kolektivni ugovor u zdravstvu.

Liječnici su s razlogom bijesni jer o njihovim uvjetima rada opet odlučuju osobe koje nisu liječnici.

Naime, za vrijeme Milanovićeve vlade, sredinom 2014. na snagu je stupio Zakon o reprezentativnosti prema kojem nijedan sindikat ne može biti reprezentativan ako ne sadrži 20 posto ukupnih zaposlenika određene struke.

"Hrvatski liječnički sindikat ostao je bez prava za sudjelovanje u pregovorima jer u članstvu nema 20 posto liječnika. Naime, Hrvatska ima oko 12.000 liječnika, a u sindikatu ih je oko 3000. I sad imamo situaciju da za 12.000 radno sposobnih liječnika pregovara Sindikat zdravstva i socijalne skrbi u kojem se nalaze i portiri, čistačice i čistači, kuhari...

Nitko iz vlade nije pokrenuo izmjenu tog Zakona tako da se i mi liječnici možemo izboriti sami za svoja prava.

Tražili smo i još uvijek tražimo od vlade, Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada da nešto poduzmu kako bi se to promijenilo. Ili će mijenjati taj zakon ili neka donesu poseban Zakon o liječnicima koji će regulirati naš rad, prema uzoru na Zakon o sucima", rekla je za Index Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Kaže kako je liječnički posao specifičan te da zaslužuje definiran granski Kolektivni ugovor.

"Nama je u interesu da se uvede red jer se jedino tako mogu definirati uvjeti rada liječnika, kako dežuramo, koliko smo plaćeni, koja su nam prava i obaveze", rekla je Ada Barić.

Tragedija je, kaže, da ne mogu pregovarati s vladom, nego da o njima odlučuje druga struka. A istovremeno se Hrvatska suočava s masovnim iseljavanjem liječnika koji većinom odlaze zbog boljih uvjeta rada, manjeg broja prekovremenih, a ako već i rade prekovremeno, onda im se oni uredno plaćaju.

Link 05/03/2018